Skip to content

Til topps i Jotunheimen: Veslfjelltiden og Skagsnebb

Hurra for toppturer på våren!  Frå Geitsætre i Leirdalen viser elva Hurra deg veg opp på Hurrbrean, der du kan rope høyt hurra fra flere 2000 -meterstopper som lokker med majestetisk utsikt over hele Jotunheimen. 

Påsketrafikken har roa seg. Kvikk Lunsjen er fortært, og mange tar til å sysle med hagearbeid. Dette er tida du bør la hageredskapet ligge og heller ta turen til fjells. For vårsnøen ligger igjen. Sola er enda varmere. Og er du heldig, kan du nyte mjuk vårslusj på vei ned.

Denne dagen, sist i april, labbet vi avgårde fra Geitsætre i Leirdalen med stor gul sol stekende over hodet. På med fellekledde ski fra veien og opp langs elva Hurra og opp på Hurrbrean. Mål: Veslfjelltiden (2157 moh.) og Skagsnebb (2003 moh)

Vel oppe på breen, holdt vi til høyre og opp mot Veslfjelltiden, 2157 meter over havet. Vi valgte å gå opp på baksiden. Her var det godt å ha stegjern.

På vei opp til Veslfjelltinden

Se visitjotunheimen.no for mer detaljert turbeskrivelse:

Leira krysses over Geitbrua, og deretter følges det ca. 25 grader bratte terrenget oppover. Området mellom Hurra og moreneryggen på venstre side er normalt lettgått. Over Hurrbrean må du se opp for et sprekkområde midt på breen, der passering på sørsiden normalt vil være det sikreste. Den enkleste og mest vanlige bestigningen er å følge breen helt til bandet mot Hurrbreatinden, og gå det slake terrenget til topps. Et annet alternativ er å gå Hurrbrean inn imellom toppen og Loftet, og deretter følge den bratte ryggen til topps fra nord. Vær oppmerksom på at dette alternativet følger er mer skredeksponert fra Veslfjelltindens nordside.

Nedkjøring samme vei som bestigning, der det er viktig å unngå sprekkområdet midt på Hurrbrean. Veslfjelltinden er et fjell som kan kjøres på flere sider. For skiklatrere og brattkjøringsentusiaster er det populært å bestige/kjøre renna på fjellets sørside. Denne er ca. 45 grader på det bratteste. Toppen er også populær som rundtur der man starter ved Jotunheimen Fjellstue, bestiger Loftet og klyver over til Veslfjelltinden på et bratt snøfelt. Deretter kjøres Hurrbrean på ski ned til Geitsetre. Dette er et alternativ som er like flott begge veier, og gir omtrent like mange høydemeter.

Etter lunsj og nyting av utsikt på Veslfjelltiden, kjørte vi ned igjen på Hurrbrean og gikk opp på Skagsnebb (2003 moh.)

Ved ryggen mellom Skagsnebb og Bakarste Skagsnebb, finnes det to mulige veivalg for å forsere det bratteste partiet opp til toppunktet. De som ikke ønsker å kjøre det bratteste partiet ned igjen på ski, kan velge å gå rett på ryggen, legge igjen skiene der og følge ryggen bortover. Vær oppmerksom på at ryggen er smal og luftig, så denne ryggvandringen krever god balanse og kontroll. Utglidningsfaren er absolutt til stede og tidvis er det overhengende skavler. De fleste foretrekker å gå den bratte renneformasjonen på venstre side av ryggen, som leder deg opp de siste 70–80 høydemeterne fra breen. Ryggvandringen herfra til topps er ikke like luftig, men også her er det utglidningsfare på begge sider og overhengende skavler. Nedkjøring samme vei som bestigning, der det er viktig å unngå sprekkområdet midt på breen.

Kilde: visitjotunheimen.no

GPS-spor fra turen

To 2000-meterstopper på én dag. Og i dette området rekker man lett flere, dersom man ønsker det. I mai måned er Leirdalen et ypperlig utgangspunkt for toppturer med rå utsikt og mulighet for kremaktig nedkjøring til bilen.

God tur!

Oppe på “bandet” før oppstigning til Veslfjelltinden
Toppen av Skagsnebb (2003)
Utsikt til Storebjørn fra Skagsnebb
Leave a Reply

Your email address will not be published.