Skip to content

Lysefjorden inn til fots

image

“Lysefjorden Inn” arrangeres som ultramaraton til  sommeren. 62 kilometer inn hele den majestetiske Lysefjorden. Maraton eller ei, vi bestemte oss for å ta turen til fots – med telt på ryggen og uten hastverk. Det ble høstens vakreste og mest minnerike fottur!

Turbeskrivelse Lysefjorden inn

1. etappe: Oanes – Heiatjørn:
Torsdag 15. oktober 2015: Vi startet fra Oanes ferjekai ca kl 18. Ikke noe juks. Vi var fast bestemt på å gå absolutt hele veien – uten å kjøre eller ta taxi på asfalt-etappene. Dermed startet vi med 7 kilometer på asfalt i nordøstlig retning mot parkeringsplass ved Heiatjørna. (RV 13 mot Jørpeland). Her tar man av til høyre og ut i terrenget på merket sti mot Preikestolhytta. Vi campet i terrenget, og tok fatt på første terrengetappe fredag. Dersom du blir usikker på hvor stien begynner, så gå til du forstår det. Vi tok av RV 13 for tidlig på grunn av mørket som kom brått på, og rotet litt før vi fant stien dagen etterpå. Husk at du må gå helt til du ser en parkeringsplass på venstre side av veien.

2. etappe: Heiatjørn- Preikestolen fjellstue – Bakken gård
Fredag 16. oktober 2015: Fra Heiatjørn er det godt merket sti frem til Preikestolhytta. Dette er en fantastisk del av turen, som går i variert og meget kupert terreng. Skog og mark, myr og vann, opp og ned. Etter lunsj på Preikestolhytta, gikk vi videre mot Preikestolen. Følg stien helt til du kommer til Kammatoknuten, der stien deler seg. Her er det bare å forberede seg på en bratt nedoverbakke før man passerer Skogavatnet (ypperlig for camping) og etterhvert ser man ned på Hengjandenibba. Stien går deretter på snaufjellet med majestetisk utsikt ned mot fjorden – før du brått går ned i nett skog og videre inn mot Bratteli og Bakken gård. Vi ankom gården i mørket, etter å ha gått i ca 8 timer. (I tillegg til et par timer med surring for å finne stien). Men vil anbefale å sette av ca 7-8 timer til denne etappen.

image image image image image image image image image image

3. etappe: Bakken gård- Songesand kai- Songesand –
Lørdag 17. oktober 2015: Dersom du ikke har en ekstra dag på deg til turen, er dette siste etappe ned mot Lysebotn. Hvis du har mulighet, vil jeg anbefale å dele denne etappen i to. Vi gjorde en mellomting; vi gikk nesten i mål, men fikk tilbud om en fristende hytteovernatting, som vi takket ja til – før vi gikk siste del av turen søndag morgen.

Uansett: Etappen startet fra Bakken gård. Her går stien bratt nedover på steintrapper mot Lysefjorden, og deretter på ulendt sti langs fjorden. Her er det bratt steinur, og ganske krevende å gå. Etter ca 3 kilometer, ankom vi Songesand kai. Her går man videre på asfaltvei, ca 6 kilometer, før man tar av mot Helmikstølen. Her er det merket sti på venstre side av elva, som etterhvert går over i traktorvei inn Daladalen, som leder frem til turistforeningshytta Songedal. Vi stakk hodet innom og ble enige om at vi må overnatte her en gang. Veldig koselig hytte midt i Daladalen. Denne helga var det bare oss og sauene her.

image

Traktorveien går videre over til sti mot Fyljesdalen som denne helga var høstkledd og vakker. Etterhvert kommer vi til Fyljesdalsskaret og Fyljesdalsvatnet. Her ser man anleggsveien ned mot Lysejorden på motsatt side av dalen. Og denne er målet. For å nå denne stien, kreves det en bratt stigning mot turens høyeste punkt (700 moh). Men man er langt i fra ferdig. Siste etappe består av 15 kilometer på asfalt ned mot Lysebotn!

4. etappe: Ned mot Lysebotten kai.
Søndag 18.oktober 2015: Vi kunne strengt tatt klart siste del av turen dag 3, men valgte å dele denne opp med en overnatting. 4.etappe ble dermed selve sjarmøretappen. Dog en litt ensformig etappe på asfalten ned til kaia. Sola er ikke fremme her på denne årstiden, så det ble mange timers venting på ferja som gikk på ettermiddagen. Et tips er å sjekke ferjetidene på forhånd, og legge opp turen deretter. Vi pakka oss inn i soveposer og holdt greit varmen med drytec-rester og sjokolade. Og hadde egentlig mest lyst til å fortsette turen rundt resten av fjorden. Men det må bli neste gang.

Dette vil jeg anbefale å ta med på tur:

  • Turkart: Lysefjorden (1:50.000)
  • Hodelykt (må-ha på høsttur. Det blir fort mørkt!)
  • Stoltrekk til liggeunderlaget. Digg ved bålet og i teltet. Jeg har Exped sin versjon.

Å gå Lysefjorden rundt har blitt en populær tur. Dersom du ikke har nok dager til rådighet til å gå rundt hele fjorden, er ei langhelg Lysefjorden inn absolutt å anbefale!

Tusen takk for ei skikkelig gromhelg til fjells, Ingunn og Benedicte. Gleder meg til nye eventyr!

image image image image image image image image

Leave a Reply

Your email address will not be published.