Skip to content

Sykkel- og fjelltur for de minste

Sykkel. Sykkelvogn. Meis. Høljregn. Overnatting i turistforeningshytte. Kombiner dette med to mini-Monsen’er på 1,5 år. Det funker fett, det!

Det går unna med sykkelvogn!
Det går unna med sykkelvogn!

Og det er jeg glad for å ha funnet ut. Den første tanken er: “Stress”. Den andre tanken er: “Organisering”. Den tredje tanken er: “Skal vi ikke bare bli hjemme?”. Det er verdt å la den siste tanken også slippe til: “Det er verdt det!”

Vi pakka grøt, rødvin, tåteflasker, øl, sykkelhjelmer, brødskiver, bæremeis, leverpostei, fjellsko, koseklut, tøfler og soveposer. Omtrent i den rekkefølgen. Monterte deretter sykkelstativ, sjekka yr.no: Lettskyet først på dag. Deretter store nedbørsmengder. Typ høljregn. Ok. Kjøpte regntrekk til sykkelvogna. Inn i bilen. Fra Stavanger mot Sirdal og Ryfylkeheiene. Endelig til fjells. Puh!

Målet for natta: Turistforeningshytta Grautheller. Selvbetjent (med matlager) og 30 sengeplasser.

Grauthellerhytta i Ryfylkeheiene. Les mer på www.ut.no
Grauthellerhytta i Ryfylkeheiene. Les mer på www.ut.no

Korteste adkomstvei er å følge anleggsvei fra Ådneram i Sirdal (ca 15 km). Veien er stengt med bom men er en glimrende sykkelvei. Fra anleggsveien er det ca en halv times fottur fram til hytta. Fra kraftstadsjonen på Duge følger man stien på nordsiden av Grauthellervannet. Kilde: ut.no

20150802_111730

20150802_113221

Fil 01.09.15, 21.17.22
Snart selvbetjente turistforeningsgjester!

Glimrende sykkelvei, ja, det skal være visst. Bred asfaltert vei uten biler. Perfekt. Ikke fullt så perfekt at det første som skjer er at en av to deltakende fedre punkterer bakdekket på sykkelen. Det gjør det litt unødvendig komplisert å dra en sykkelvogn med to barn. Heldigvis løsningsorienter. Tar bilen og gambler på at bommen står åpen også dagen derpå.

Sykkelturen tok ca. en time. Låste vogner og hjul. Omorganiserte og fikk barn i meis. Traska avgårde. Og der kom det; regnet. Variert og ulendt terreng rundt Grauthellervatnet. Vått! Nydelig å komme frem til varm hytte. Her er det nemlig hyttevertskap på sommerstid. Pannekaker på panna. Rødvin. Og grøt til de små.

Jeg var mest skeptisk til selve sovinga. Uten sprinkelseng. Uten reiseseng. Kun standard DNT- hytte- inventar. Køyesenger og dyner. Den yngste havna dermed på gulvet på madrass; kreativt innrammet med krakker og sekker. Ned med gardinene. Bekmørkt. Og rett inn i drømmeland. Haleluja!

Kveldsbad i kulpen bak Grauthellerhytta.
Kveldsbad i kulpen bak Grauthellerhytta.

Badekulpen ved denne hytta er av de sjeldne. Akkurat passe dyp, med rennende friskt fjellvann. Det ble flere bad på ettermiddagen og kvelden – selv om svarte pissetrengte skyer langt i fra gav assosiasjoner til badevær.

Vil anbefale denne kombinasjonsturen til alle som er gira på en variert fjellutflukt med barn. Vi reiste lørdag formiddag og gikk/sykla hjem søndag. Brukt høsthelgene ute. Det får man så ekstremt mye mer igjen for – enn om man lar den tredje tanken i rekka råde: “”Skal vi ikke bare bli hjemme?”. Man kommer tidsnok hjem. Bare med en mye bedre følelse.

God høstttur!

Takk for turen, Silje, Kjetil, Nora, Mikkel, Hans og Andor!

God grunn til å dra på tur: Mat til fjells smaker alltid bedre enn hjemme!
God grunn til å dra på tur: Mat til fjells smaker alltid bedre enn hjemme!
Leave a Reply

Your email address will not be published.