Skip to content

«Steinansiktet» ved Vigdel

Har du sett denne morske karen før? Han har ikke så mye mimikk i fjeset, men holder seg steinalvorlig der han titter frem i røysa syd for Vigdelstranda.
Se UTE her!

steinansikt_nett


Variert tur i jærsk kulturlandskap
Hvis du leter etter en fin dagstur i nærområdet i høst, byr denne varianten på variert terreng og spennende elementer i jærsk kulturlandskap. Perfekt for både unge og litt eldre “barn” med energi og eventyrlyst.

image
Turens startpunkt: Fra parkeringsplassen ved Vigdelstranden (som ligger til høyre i bildet)

Turen starter fra parkeringsplassen ved Vigdelstranda i Sola kommune.

Adkomst: Kjør fra Solakrossen og i retning Tjelta. Du kommer da til Ræge omtrent midt i mellom Sola og Tjelta. Her er det skiltet ut til Vigdelstranden. Her finner du en stor parkeringsplass og toalettmuligheter.

Tur til «Steinansiktet» og «Den hvite presten»
Vandringen går sørover (“til venstre i forhold til bildet over) etter å ha gått innom selve strandbukten. Her blir finkornet sand snart til steinrøys og nedbeitet kulturlandskap.

Turen er merket med runde røde merker, og stien er dessuten ganske tydelig.

image3
Vigdelstranden i bakgrunnen.

Steinansiktet er en naturlig steinformasjon som likner et morskt ansikt. For å få øye på ansiktet, må man stå ved dette skiltet:

Steinansiktet ved Vigdel

Like i nærheten kan du se “Den hvite presten”, som er en gedigen kvartsstein som kommer rett opp fra bakken og skiller seg ut fra resten av “steinrøysa” siden den er kritthvit i fargen. Mektig som en prest.

Mari "fooner" på "Den hvite prest".
Mari “fooner” på “Den hvite prest”.

«Nedgangshålå»
I nærheten av disse to fascinerende steinvariantene, finner vi også det som kanskje er turens hovedmål, nemlig «Nedgangshålå». Den var utrolig vankelig å lete seg frem til, men jeg fikk god hjelp av Tor Erik Hansen i Sola historielag, som tidligere har skrevet dette om hulen:

«Dette er den eneste hulen her i distriktet. Hulen er ikke lett å finne, ei heller å komme nedi. Den vanligste kommentaren da folk kom opp igjen var: «Så du de store edderkoppene som hang ned fra taket?»

Ellers er det skrevet lite om dette stedet på nettet. Men Tor Erik Hansen fant en avisartikkel om stedet (da kalt Hellestøhålå) fra Stavanger Aftenblad 16.10.1930 (!!). Her kan man lese en del spennende som folk før i tida fortalte om hulen:

Hellestohulen

Mon tro om dette er det eneste som er skrevet om denne hulen? Ganske kult, ikke sant?

hulen_bilde gammel
1930: Fra det som ble kalt “Hellestø-hålå”.
oystein og mari
Utenfor “Nedgangshålå: Mari på tur med Øystein Dahle, ny daglig leder i Jæren friluftsråd.

Det stemte i hvert fall at det var mye edderkopper inni der. Hvor hulen befinner seg kan du se i programmet UTE. Det var Øystein Dahle, påtroppende daglig leder i Jæren friluftsråd som tok oss i UTE-redaksjonen i TV Vest med på denne vandringen. Og det var spennende! Anbefales på det sterkeste. Takk for turen Øystein og Ivan (fotografi TV Vest)!

Og til alle lesere og seere: God tur og tvi tvi i edderkopphula!

SE UTE HER! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.