Skip to content

Månafossen og fjellgården Mån

Månafossen er Rogalands største og mektigste foss med et fritt fall på 92 meter!

20131011-233509.jpg

Månafossen ligger innerst i Frafjord i Gjesdal kommune, ca 1 times kjøring fra Stavanger.
Kjør mot Gilja, og følg skilt mot Månafossen. Turen starter fra stor parkeringsplass på Eikeskog. Husk 20 kr til parkering!

Jæren friluftsråd har tilrettelagt for en behagelig start på turen- selv om det er bratt! Se bare her:

20131011-222122.jpg

Turen opp til første utkikkspunkt mot fossen tar 15-30 minutter, avhengig av hvor høy puls du ønsker å oppnå! Langs de bratteste partiene, er det satt opp trapper og kjetting til å holde seg i.

20131011-233809.jpg

Fjellgården Mån
Etter å ha nytet synet av det fascinerende fossefallet, er det mulig å fortsette turen inn den vakre Måndalen. Her åpner landskapet seg og etter en liten halvtimes gange på noe ulendt sti, kommer du til fjellgården Mån – som Jæren Friluftsråd eier og har restaurert. Helt fram til 1915 bodde det folk her ved innfallsporten til Fidjadalen.

20131011-231522.jpg

Den siste personen som ble født på gården var Peder Mån (født i 1903). Han bodde her til han var 12 år gammel. Hva drev barna med? Jo, de fanget blant annet røyskatt og solgte skinnet – eller de gikk på stylter i elva (!) Akkurat som dagens iPoder…

I dag hadde jeg med meg Peder sin sønn, Gunnar, på tur! En sprek 53-åring født og oppvokst i Stavanger, men altså med sterk tilknytning til Mån gjennom sin far. Vi hadde en flott tur i strålende høstvær og traff på mange folk langs stien. Sol og høstferie i Rogaland kan ha noe med saken å gjøre…

20131011-222502.jpg

Tur- og overnattingsmuligheteter
I nybygget på Mån er det sengeplasser for ca 30 personer. Overnatting må bestilles gjennom Jæren friluftsråd. I kjelleren er det utstilling som tar for seg fjellgardens historie, Frafjordheiene landskapsvernområde og mulighetene for friluftsliv i området. Det er dessuten mulig å campe i telt på gresslettene rundt gården.

20131011-231956.jpg

Hvis du ønsker å gå lenger, og kombinere turen til Månafossen og Mån med overnatting på turistforeningshytte, er Blåfjellenden nærmeste alternativ. Da går du inn Fidjadalen- en tur som, ifølge Stavanger Turistforening, tar ca 6 timer.

Dette området er nydelig. Og blir ikke mindre vakkert i høstfarger. Så min oppfordring er: Kom deg ut i frisk luft og nyt naturen! Hvis de yngste er med på tur, vær forsiktige ved utsiktspunktene til fossen. Her er det bratt! Fotograf Ivan lever litt på kanten av stupet for å sikre seg de beste bildene av fossefallet!

20131011-232006.jpg

Takk for turen, Gunnar Mån Østebø og Ivan!

Til dere andre: God høstttur!

Og få med deg programmet UTE på TV Vest mandag 21. oktober!

20131011-221351.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.