Skip to content

Jentetur til Melands grønahei

Høsten er ei fantastisk tid å gå i fjellet! Denne helga ble det jentetur til Melands grønahei. Sist jeg var her, var ei klissete helg i juli i 2009. Og turen viste seg nå å være like flott som jeg minnes den! Vi tok Tau- ferja lørdag morgen og kjørte videre mot Hjelmeland og Vormedalen.
Fra ut.no: Hytta på Melands Grønahei ligger sentralt i Vormedalsheia landskapsvernområde. Dette er et enestående naturområde med høyt prioriterte forekomster innen alle naturfagene. Rundt hytta er det flere steder forekomster av basalkonglomerat, særlig på flaten mellom inngangsdøren og vatnet. Konglomerat er 600 mill. år gammel sandgrus som er blitt omdannet. Navnet Melands-Grønahei kommer av de irrgrønne fyllittformasjonene omkring.

Så sannelig er det grønt og frodig her, og på denne tiden av året, kunne man omdøpt området til “Melands høstefargerikehei”. Men det var vått, og i begynnelsen av turen trasker man i myr. Nesten så jeg anbefaler støvler. Sørg i hvertfall for gode og vanntette fjellsko og aller helst gamasjer!

Vi tok oss god tid til både matpauser og å stå i ro og speide utover landskapet. Her går man dessuten gjennom Ritlandskrateret, som er ett av to bekreftede meteorittkrater i Norge! Her slo en meteoritt ned for 500 millioner år siden, og dannet det som – for det blotte øye- ser ut som en helt vanlig dal. Men geolog Fridjof Riis har bevist at denne dalen har blitt dannet av et meteorittnedslag! Mer om dette kommer i magasinet UTE på TV Vest! Følg med på mandager!

Smakfull og livlig hyttetur

Målet for turen var turistforeningshytta Melands grønahei. Vi gikk turen på ca 4,5 timer. Det ble godt liv i hytta. Det var nemlig enda en jentegjeng på tur denne helga, og bak oss kom det jammen meg masjerende en bataljon av mannfolk!

Da vi kom frem ved 17-tida, kledde tre av oss av oss fuktige fjellsko og ulltrøyer, og hoppa uti fjellvannet. Med hele kroppen under. Det kalles friskt! Senere på kvelden kom snøen..!

Ingunn hadde med viltkjøtt. Delikatesse! Dette endte opp i en smakfull viltgryte med hjemmelaget potetstappe. Lene bidro med eplekake, og vinflaska var selvsagt med i sekken! Jentene klarer seg godt på tur, og jeg digger at det finnes så gilde fjellgeiter i byen! (Som gjør jaktenke- tilværelsen levelig! Må sies at mannfolket kom hjem med rype i sekken. Så da er vinterens matbeholdning snart redda!)

Nå føler jeg at jeg har hatt en liten miniferie midt i høstens travle arbeidshverdag. Rekreasjon må det kunne kalles!

Tusen takk for en flott tur, jenter! Gleder meg allerede til neste! Og særlig til snøen kommer. Kan ikke vente med å komme meg på ski nå! Anbefaler en tur til Melands fantastiskehei. Slik kommer du deg til startpunkt for turen, Kleivaland:

Følg riksvai 13 til Hjelmeland. Ta av mot Vormedalen og kjør videre til Kleivaland, ca. 4 – 5 timers fottur på merket sti.Det er ellers merkede løyper til Eidavatn, Nilsebu, Grasdalen, Trodla Tysdal eller til Vegen i Funningsland.

God tur! Og KOM, vinter, KOM!

PS: Vi hadde vitsestund i hytta lørdag, og INGEN lo da jeg fremførte denne gåta:

Vet du hvorfor bjørnen går i hi om vinteren?

—fordi han gjemmer seg for Lars Monsen!

(Men det ble mye Monsen- prat etter det….!

Og etter viltgryte til middag ble denne en gjenganger:

Hjort er hjort (gjort), sa elgen og svømte over elva og ble rein! (Eller TRINE Rein, om du vil kombinere denne vitsen med en Lars Monsen….!

Ler du?

Leave a Reply

Your email address will not be published.