Skip to content

I strie strømmer mot Selvikstakken (597 moh)

Fjelltoppen Selvikstakken sies å være det fineste utsiktspunktet i Sandnes. Det tror jeg på. Denne søndagen  må det også ha vært Sandnes’ våteste utsiktspunkt.

Toppvarden på Selvikstakken – 597 moh. Sandnes fineste utsiktspunkt?

Det er herlig med vind og vær. Innimellom kan det bli litt vel vått når man ikke har regnet med det. Bokstavelig talt ikke regnet med det. Jeg tok fatt på fjellturen mot Selvikstakken ikledd tights – og en Norrøna-jakke som har skiftet “kjønn” fra vanntett til vannsugende etter en tur i vaskemaskin. Tur-kompanjong, Ingunn var dog smart nok til å ha med  regnbukse, men ble like klissklass som meg likevel. Og siden støvler og oljehyre ikke er noe alternativ på topptur, hadde det trolig ikke vært håp om å komme seg tørrskodd ned igjen i dag, uansett…

IMG_2502
Klissvåt skue over Høgsfjorden!

Krevende søndagstur:
Ifølge ut.no, er turen til Selvikstakken kategorisert som krevende +, og tar fort  5 timer eller mer av tiden din – regnet uten pauser! Jeg kan bekrefte at dette er en over middels krevende søndagstur som byr på utfordringer i form av ulendt sti, en del opp- og nedstigning, og ved regnvær: ekstremt sleipt og glatt underlag. Både våte steiner og gjørme bidrar til at tunga bør holdes litt ekstra rett i munnen både opp og ned. Særlig med en moden mini-fjellturist i magen straks klar for å se verden med egne øyne. Uke 37. Desto bedre å komme seg skikkelig på tur! Jeg hadde  med “gå-staver” på turen, og fikk god støtte i dem  – også da vi flere ganger måtte over flomstore bekker og vasse over strie strømmer! Men så er det heldigvis slik at man sjelden – eller aldri – angrer på en tur man har vært på. Heller ikke denne gangen. Hele turen til Selvikstakken er tilsammen 10 kilometer lang, og vi brukte 4 timer opp og ned – da med minimalt med pause.

IMG_2495
Kjerringa mot strømmen – eller kjerringa med staven!

Bynutens “lillesøster”:
Turen til Selvikstakken starter fra parkeringsplass  ved RV 508 på Seldalsheia. Dette er samme startpunkt som turen til Bynuten, som er Sandnes høyeste topp med sine 671 meter over havet. Stien er tydelig merket, og det er mulig å bestemme seg for hvilken tur man vil gjøre etter å ha gått i vei. Det er også mulig å ta med seg begge nutene som en rundtur. Vi valgte oss Selvikstakken fordi belønningen på toppen visstnok er mye bedre fra her enn fra Bynuten. Fra Selvikstakken får du nemlig majestetisk utsikt ned mot Høgsfjorden, Lysefjordbrua og inngangen til Lysefjorden ved Forsand. Hadde det vært oppholdsvær, hadde vi definitivt tatt lunsjen ved toppvarden…

IMG_2500
Utsikt i den ene retningen…
IMG_2498
…og utsikt i den andre retningen…

 

Adkomst: Rv 45 til Oltedal. Ta av på Rv 508 ved Gjestal spinneri. Vi kjørte til Sandnes og videre mot Tengesdalsvatnet og Hølevegen til Hommeland. Ta av på Rv 508 ved Hommeland. Fra Stavanger tar det ca 40-45 minutter å kjøre til startpunktet for turen.

Dette er absolutt en fantastisk dagstur som jeg vil anbefale på det sterkeste. Husk å ta med niste – og ha på gode sko. Det er bratt og tidvis ulendt terreng. Siste stigning mot toppen er ekstra bratt, og det lønner seg å ha armene frie for å kunne klatre oppover. Stien går rett opp, cirka midt i bildet under, og toppen befinner seg på høyden mot høyre i bildet:

IMG_2489

Vi fikk såvidt tildelt et par solstråler på vei ned fra toppen. Men neste gang ønsker vi oss litt mer klarvær, så vi kan nyte litt mer av den fantastiske utsikten og naturen underveis, og dessuten de utallige bademulighetene. I dag ble det heller dusj underveis!

IMG_2490
Påfyll av næring og nyting av få sekunders solstråling.
IMG_2496
Kronglete på vei ned fra toppen på Selvikstakken!

Takk for turen, Ingunn! Alltid digg å kle seg i fjellsko med deg!

IMG_2487

 

Jeg logga hele turen med gps-klokka mi. Her er litt mer fakta om turen/tidsbruk etc:

IMG_2506 IMG_2507 IMG_2504

 

 

/Mari

Leave a Reply

Your email address will not be published.