Skip to content

Sykkeltur langs Blåsjø

Jenter på hjul: På vei inn mot Blåsjø. F.v Mari, Ingunn og Tordis
Jenter på hjul: På vei inn mot Blåsjø. F.v Mari, Ingunn og Tordis

Vi har lenge hatt lyst til å ta med oss syklene inn i Ryfylke, og sykle langs Blåsjø. Endelig ble det noe av; og desto bedre i kombinasjon med teltovernatting på Gullingen og fottur inn til turistforeningshytta Storsteinen.

Kveldsmat: Burger på stormkjøkken!
Kveldsmat: Burger på stormkjøkken!

Kjørte fra Stavanger via Tau og Hjelmeland-Nesvik (ferje) og videre til Jøsenfjorden og Gullingen fredag. Campa ei natt i telt.

Jeg regner med at de fleste har hørt om Blåsjø, men du klarer kanskje ikke helt å plassere den likevel. Blåsjø er altså en kunstig innsjø, og det største energimagasinet i Norge. Den ligger på grensen mellom Rogaland og Aust- Agder, og overflaten dekker et areal på ca. 84 km2. Høyeste regulerte vannstand er 1055 moh. og laveste 930 moh.

Jeg har vært ved Blåsjø tidligere. Da kjørte vi bil inn til Førrevassdammen, som er den største betongdammen i Norge. Fra Gullingen i Suldal går det nemlig fin asfaltvei inn til Blåsjø. Denne veien er avstengt med bom etter Oddatjørndammen,  som med sine 140 m er den høyeste fyllingsdammen i Norge.

Det er med andre ord mange norgesrekorder forbundet med Blåsjø. Og det er ganske fascinerende å se de enorme demningene på nært hold.

Rut ved Storvassdammen - Norges største fyllingsdam.
Rut ved Storvassdammen – Norges største fyllingsdam.

Vi valgte å sykle fra Gullingen – med start fra Mosvatnet lørdag morgen. Det klissregnet, så antrekket ble sykkelsko og regntøy. På turen syklet vi oppover veien forbi Gullingen skisenter, mot Sandsavatnet, videre mot Øvre Moen og bratt oppover til vi så det første tegnet på Blåsjø; nemlig Oddatjørndammen. Det føltes som å “møte veggen” – for dammen er virkelig enorm!

Lykkelig og klissklass på sykkelsetet langs Blåsjø
Lykkelig og klissklass på sykkelsetet langs Blåsjø

Det er mulig å kjøre bil inn hit, men vi ville ha mest mulig sykling, og trødde hele veien inn, gjennom to mørke tunneler. Her er det lurt å ha med lykt – for det er stokk mørkt og ekkelt med sykkel!
IMG_7125

Etter godt og vel 4 timer på sykkelsetet, kom vi frem til Storvassdammen. Dette er en steinfyllingsdam med tetningskjerne av asfalt, og med sine 9,7 mill m³ stein er den Norges største. Her går veien bratt nedover før den slutter.

Blåsjø: Kart over området
Blåsjø: Kart over området

Her parkerte vi syklene og fikk på oss fjellsko. Etter en såpass lang sykkeltur, var det herlig å rusle litt i terrenget – særlig med viten om at målet nærmet seg. Vi var meget klare for å komme oss innendørs og til å spise viltgryte!

Fra enden av veien ved Storvassdammen er det merket sti inn til turistforeningshytta Storsteinen, som ligger i Bykle i Aust-Agder. To gule hytter ligger fint til ved en bukt av Storsteinvatnet. Turen inn hit tok ca 1 time.
IMG_7140
Vi synes det var perfekt å kombinere sykkelturen Fra Gullingen med overnatting på denne hytta. Alt i alt brukte vi ca 6 timer på hele utflukten, og sitter igjen med et stort glis rundt munnen. Tidvis vått og kaldt, men moro å endelig ha to hjul i fjellet – særlig når man kan suse avgårde på en avstengt asfaltvei!

Tusen takk for turen, superjenter; Rut, Tordis og Ingunn! 🙂
IMG_7121

Leave a Reply

Your email address will not be published.