Skip to content

Tysso Via Ferrata – den luftige jernveien

Du bør ikke ha altfor mye høydeskrekk for å begi deg ut på tur langs “jernveien” ved den gamle rørgata i Tyssedal.

Luftig "stige": Hans og Ingunn på vei bortover fjellveggen på jernstegene.
Luftig “stige”: Hans og Ingunn på vei bortover fjellveggen på jernstegene.

Odda. Den vesle bygda i Hordaland. Stedet jeg som oftest kjører gjennom. Forbi det nedlagte smelteverket- som var i drift fra 1906 til 2002, og som ble fredet i 2011. Fredet fordi det er så fascinerende stygt?

I Odda ligger også Tyssedal kraftanlegg – som var Nord-Europas første høytrykksanlegg da det kom i drift i 1908. Anlegget er i dag verdens eldste bevarte anlegg av denne typen, også fredet, og har status som museum.

Den gamle rørgata tilhørende kraftstasjonen i Tyssedal.
Den gamle rørgata tilhørende kraftstasjonen i Tyssedal.

Men det gamle kraft- og industrisamfunnet byr altså på mer enn rester av et mindre pent smelteverk og høye fjell. Odda er faktisk en by! Og det er ingen tvil om at denne byen bør oppleves- dog ikke som shoppingmetropol, men snarere som et historisk friluftssenter!

Tysso via ferrata

Vått og bratt: Ingunn på vei opp ett av de bratteste partiene langs Via Ferrata Tysso.
Vått og bratt: Ingunn på vei opp ett av de bratteste partiene langs Via Ferrata Tysso.

Det italienske begrepet Via Ferrata betyr “jernvei” og brukes om klatreruter via faste bolter, bøyler, kabler og stiger.

Vi fikk oss en luftig og historisk opplevelse da vi begav oss ut på tur i sporene etter rallarne som bygde ut vannkraftanleggene og rørgata i Tyssedal. De såkalte  fotsporene er jerntrinn boltet inn på glatte fjellvegger opp langs  Tyssedalsfjellet.

Klatreeventyret starter ved kraftstasjonen Tysso 1 nede  ved fjorden, og følger vedlikeholdsbanen langs rørgaten 400 høydemeter opp. På deler av turen går man i en bratt tretrapp langs rørgata, men også her har man et parallelt tau som man klipser seg inn på.

Ansvar for egen sikkerhet

Sikkerhet først: Disse karabinkrokene bruker man til å klikke seg fast med.
Sikkerhet først: Disse karabinkrokene bruker man til å klikke seg fast med.

Man er altså hele tiden sikret med tau og seler og trenger ingen klatreerfaring for å ta denne turen, men må selv sørge for å feste karabinkrokene riktig og helst ikke være altfor redd for høyde… Det var et par som hadde høydeskrekk i gruppa vår, men alle klarte seg helt supert til topps. Min oppfatning er at man faktisk ikke får tid til å reflektere så mye over høyden, siden det er viktig å hele tiden fokusere på å sikre seg selv, og å ta neste steg. Men når det er sagt, vil jeg anbefale alle som tar denne turen – å snu seg ofte for å nyte den fantastiske utsikten over Sørfjorden og Odda (!).

Camp Skjeggedal på vei oppover fjellveggen.
Guide og Odda- entusiast,  Jostein Soldal viser vei i rallarnes fotspor.
Guide og Odda- entusiast, Jostein Soldal viser vei i rallarnes fotspor.
Første klatreetappe gjennomført.
Jippi! Første klatreetappe gjennomført. F.v. Mari, Susanne, Ingunn og Elisabeth.
Jentene i veggen.
Jentene i veggen.
Regnvær: Det var tidvis vått og grått vær, men det skapte litt ekstra action på turen!
Regnvær: Det var tidvis vått og grått vær, men det skapte litt ekstra action på turen! (Foto: Ingunn Viste)

Det er også mulig å gå denne turen uten guide, men man må da sørge for å ha egnet sikkerhetsutstyr og vite hva man gjør. Jeg vil uansett anbefale å ta kontakt med Jostein Soldal, daglig leder i Opplev Odda, – for han kan fortelle mye om historia til Tyssedal og rørgata. Dermed får man en pulserende opplevelse i høyden i historisk innpakning!

Og for de som lurer på hvor byen Odda ligger, så er det et lite kart her:

Odda: Ligger i Hordaland og grenser i nord mot Ullensvang, i øst mot Vinje, i sør mot Suldal og Sauda, og i vest mot Etne og Kvinnherad. Tettsteder i Odda kommune er blant andre Tyssedal, Røldal og Skare.
Odda: Ligger i Hordaland og grenser i nord mot Ullensvang, i øst mot Vinje, i sør mot Suldal og Sauda, og i vest mot Etne og Kvinnherad.
Tettsteder i Odda kommune er blant andre Tyssedal, Røldal og Skare.

Tusen takk for turen, alle sammen! Og spesielt takk til Annette Løno for å være ei superb hyttevertinne og organisator av Camp Skjeggedal 2013.

Camp Skjeggedal fullførte Tysso Via Ferrata i august 2013.
Camp Skjeggedal fullførte Tysso Via Ferrata i august 2013.

Se flere bilder her!

Leave a Reply

Your email address will not be published.