Skip to content

Trollunger på Trolltunga

På tross av rykter om meterlange køer for å komme seg ut på Trolltunga for å knipse det meget originale “turistbildet,” tok vi sjansen på å gå til den gjeipende fjellformasjonen i Skjeggedal. Heldigvis var det meldt dårlig vær denne dagen…!

Luftig: Rut og Tordis hoppende glade på Trolltunga
Luftig: Rut og Tordis hoppende glade på Trolltunga

Trolltunga ligger 1100 moh og er en spektakulær steinformasjon som står horisontalt ut fra fjellet rundt 700 meter over Ringedalsvatnet, i Skjeggedal ved Tyssedal i Odda kommune, Hordaland fylke. Dette er med andre ord et obligatorisk turmål – som bør “krysses av” på livets liste over opplevelser.

Tysso Via Ferrata (4)Adkomst: For å komme til Trolltunga må man reise til Odda, så til Skjeggedal via Tyssedal. Ta av fra riksvei 13 i Tyssedal og kjør den smale, men gode, veien ca. 7 km opp i Skjeggedal. Her kan man parkere der Mågelibanen (trallebane) starter. Trallebanen er ikke lenger i drift pga. nye EØS-direktiver.

Til høyre for trallebanen, ved trappehuset, begynner stien opp til Måglitopp. Stien går østover, først langs banen med en stigning på 450 høydemeter. Så her får man kjapt varmet opp! (Kilde: Wikipedia.no og ut.no)

Her ligger en mer detaljert turbeskrivelse (ut.no).

Stien til Troltunga er godt merket med Turistforeningens røde T'er, så det det skal godt gjøres å gå seg bort.
Stien til Troltunga er godt merket med Turistforeningens røde T’er, så det det skal godt gjøres å gå seg bort.
1-IMG_6669
Stien bærer preg av at Trolltunga er et yndet turmål.

Hvis man søker etter Trolltunga på nettet, beskrives dette som en 8- 10-timers tur (tur/retur). Det er bratt i begynnelsen, men etter dette flater det ut, og det er mulig å bruke mye kortere tid dersom man går jevnt og trutt. Vi brukte 3,5 timer frem til Tolltunga (+ en liten matpause), og ca 2 timer ned igjen. Men det skal sies at dette er en skikkelig fjelltur som krever at man forbereder seg litt. Det er viktig å ha gode sko – helst fjellsko- og å ha med godt med klær. Været skifter fort, og det blåser ofte ganske heftig oppe i høyden. Vi ble møtt av en heftig regnskur på turen, ble kliss våte, men visste heldigvis at det ventet varme klær i bilen. Komisk nok, så traff vi to gutter på veien. Barbeint og i bar overkropp. Men ei dame fra østen danket disse to ned i sålene da hun kom viftende med småsko og en rosa paraply! Ikke å anbefale!

Målet nærmer seg!
Målet nærmer seg!

Ellers er dette et supert turmål. Det er moro å ha vært der. Ironisk nok så tror jeg Trolltunga får besøk av flere utenlandske turister enn nordmenn – fordi vi “kan jo bare gå dit seinere”. Da blir det sjelden noe av. Det var derfor vi satte av denne helga til å oppleve Odda. Det er også mulig å gå til Trolltunga via “Himmelstigen”- Via Ferrata – og klatre langs jernsteg til toppen av denne fascinerende fjellformasjonen.

Kanskje er det lurt å ta turen litt utenfor sesong, eller kle seg god på en “uværsdag”. Det gjorde vi, og slapp unna med en regnskur og to, mindre turister, og ja: Vi kom oss ut på tunga og fikk bildene våre!

1-IMG_6679
Tordis og Rut på Vestlandets største tunge!
1-IMG_1274
Trolltunga er ikke så smal som den kanskje ser ut. Dessuten så heller den oppover, så det er mulig med litt luftakrobatikk uten å utfordre skjebnen for mye!

Takk for turen, Hans, Tordis og Rut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.