Skip to content

«Iceskiing» til Tomannsbu

Burde egentlig hatt skøyter på beina!
Burde egentlig hatt skøyter på beina!

Denne helga droppa vi planen om nedoverski i Røldal – på tross av at værkartet viste strålende sol fra blå himmel, og kjensfolk lovet god stemning på “etterpåskien”. Vi fant ut at vi ikke gidder å reise såpass langt for å skrape skare med stålkantene våre. Da er det strengt tatt bedre å nyte fjellets urørte vidder i bedagelig tempo på fjellski. Turen ble lagt til turistforeningshytta Tomannsbu i Sirdal kommune – med avgang fra Hunnedalen. Men det skulle altså vise seg at skiføret var så som så.

Det som var planlagt som en fjellskitur ble mer en fottur med ski på sekken og grådig god fart i nedoverbakkene – som det forøvrig er et par av på denne turen i meget kupert terreng! Etter en periode med mildvær, var det forholdsvis lite snø i fjellet, og et underlag bestående av skare og is. Egentlig burde vi hatt stegjern! Turen starter nemlig med god oppvarming- rett opp Tveitabrekka, så videre i kupert og flott skiterreng inn til Tomannsbu.

Adkomst: Følg Rv 45 til parkeringsplass like vest for Tverrånå i Hunnedalen. Herfra på er det på vinterstid kvistet løype til Tomannsbu, ca 3 timer.

Skia på sekken. Fint føre for fottur!

Dette er en enkelt tilgjengelig tur som fint kan gås som dagstur, eller kombineres med å traske til andre turistforeningshytter i området. Vi gikk lørdag- og overnattet på hytta til søndag. Bortsett fra frisk luft, vakker natur og godt selskap, er noe av det mest spennende med slike impulsturer i grunnen hvem man møter på hytta. Det er noe helt spesielt med å komme frem – og enten være alene, eller som denne gang, bli rekordfort kjent med nye fjellfolk! Vi ankom en tom hytte etter å ha gått på beina i oppoverbakker, skøytet på stålkanter over islagte vann (derav uttrykket “iceskiing”), og rast nedover på ski i nedoverbakkene.

Se alle bildene her!

Her hadde det vært folketomt siden november i fjor, ifølge hytteboka. Og det kjentes; for det var ikke særlig med varme i tømmerveggene. Fyring ble førsteprioritet, for da sola gikk ned viste stokken 15 kalde. Da vi på Monsenvis fikk gnist i ovenen, gikk døra opp, og inn kom tre blide mannfolk- som viste seg å være “hyttefaddere”- med mye godt i sekken. Deretter kom enda tre personer i hus – også med mye godt i sekken. Vi ble fort husvarme, for å si det slik.

Cecilie Skog er med på tur!
Cecilie Skog er med på tur!

På tross av at vi denne helga fint kunne gått på beina hele veien, var det moro å skøyte litt på skiene over islagte vann, virkelig få testet ankelmuskulaturen på vei nedover, og ikke minst unne seg laaaange matpauser med fantastisk utsikt og frisk luft!

Som alltid når jeg velger fjellet foran byen, føler jeg at helga har vært dobbelt så lang! Denne vinteren blir det nok flere hytteturer på ski. Så at turistforeninga dessuten arrangerer losturer inn til Sandvatn på fredager. Da har man en kjentmann i front, som leder turfølget trygt frem til hytta – med avgang fredag kveld. Spørs om vi satser på det neste gang. Det er bare at sofaen er så fristende hver fredag…!

17-2013_01_12 Tomannsbu (15)
Stine og Lars nyter matpause i sola

Takk for turen, Stine, Lars og Hans!
Og til dere andre: Nyt vinteren! God tur!

Se alle bildene her!og kom deg ut!

 

 

 

2 Comments

  1. Espen Refseth Espen Refseth

    Hei, Mari. Den turern så kjekk ut og gjett hva. Denne helgen skal jeg også tilbringe på Tomannsbu. med venner. Vet at det ikke er kvistet, men det går vel greit å finne frem? Måtte dere hakke hull i isen for å hente vann?
    Uansett, ha en fin fin helg. Du motiverere stadig flere til å være ute

    E

  2. Det er ikke vanskelig å finne frem, så lenge en har kart og vet hvor en skal 😉 Det går en bekk like ved hytta hvor en lett klarer å hakke hull i isen for å finne friskt vatn!

    God tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.