Skip to content

Ritlandskrateret – ett av to meteorittkrater i Norge

Oversikt over Ritlandskrateret

For oss ordinære turfolk ser dette ut som en helt vanlig, men utrolig vakker dal kledd i høstdrakt. Kanskje har du vandra gjennom her – eller forbi- på vei mot Melands grønahei, for eksempel. Og neste gang du gjør det, så setter du kanskje litt ekstra pris på at du ikke vandra gjennom her for ca. 500 millioner år siden.

Da slo nemlig en meteoritt ned på jorda og skapte et krater som var ca. 2,7 km på tvers og 400 m dypt i et grunt hav. Krateret ble fylt med marine sedimenter og etterpå ble krateret skjult dypt under bakken. 

Se flere bilder her!
Se reportasjen fra Ritlandskrateret her!

Erosjon og virkningen av vann og is har frigjort denne geologiske skatten like ved Ritland i Hjelmeland kommune, hvor dette ennå ligger urørt i utkanten av Vormedalsheia landskapsvernområde. Området er lett tilgjengelig og viser, med litt hjelp, historien av den voldsomme hendelsen og hva som skjedde etterpå.

Kunnskapsrikt turfølge: Mari på tur med geolog Fridtjof Riis

Det er geolog Fridjof Riis, som til daglig jobber i Oljedirektoratet, som har bevist at dette er ett av to meteorittkrater her til lands. Han er med UTE på tur, og tar oss med til et utsiktspunkt som gir oversikt over hele krateret. Dessuten går vi ned i selve krateret og leter oss frem til bergarten som var selve beviset på at en meteoritt slo ned her for 500 millioner år siden. Ganske fascinerende!

Se reportasjen fra Ritlandskrateret her!

Leave a Reply

Your email address will not be published.