Skip to content

Jettegrottene ved Brufjell

Jettegrotter med utsikt ut i Nordsjøen

Onsdag dro UTE-teamet til Egersund og videre mot Flekkefjord. Målet var Magma Geopark – et område som kjennetegnes av helt spesielle bergarter. Magma betyr smeltet stein, som finnes i jordens indre. På jordens overflate kalles magma for lava.

Magma Geopark
Området har fått navnet Magma geopark fordi grunnen her en gang var rødglødende magma ti ganger varmere enn kokende vann. På denne tiden var Rogaland og Vest-Agder røttene til en enorm fjellkjede på størrelse med dagens Himalaya. Under denne fjellkjeden ble bergartene presset ned og begynte å smelte. Magmaet samlet seg dermed i enorme magmakammer som kjølte seg sakte ned. Magmaen krystalliserte og dannet bergartene man finner i Magma geopark i dag. Dette skjedde under de mange istidene gjennom millioner av år. Magma geopark består av kommunene Bjerkreim, Eigersund, Flekkefjord, Lund og Sokndal.

Det mest spektakulære på turen var likevel de enorme jettegrottene nedenfor Brufjell – der bergene stupper rett ned i Nordsjøens kalde havgap.

Se bildene her!

Beliggenhet
For å komme hit, kjører du riksvei 44 (Nordsjøveien) til Åna- Sira. På vei ned fjellet fra øst (retning Flekkefjord), vil du se en avkjørsel til Roligheten. Dette er ei lita bygd som ligger rolig, som navnet tilsier, og fredelig til i natuskjønne omgivelser. Kjør innover den smale veien til du ser en gammel grunnmur med skilt “Brufjell” på venstre side. Her starter turen.

Brufjell ved Roligheten, Vest-Agder

Rullesteinstrand
Stien byr på releativt bratt stigning i begynnelsen. Underveis er det absolutt anbefalt å ta turen nedom rullesteinstranda Sandviga, som ligger langs stien mot Brufjell (193 moh) 

Fotograf Ola filmer rullestein og bølgebrus

Denne minner litt om en idyllisk Helleas-strand, men den består altså ikke av sand(viga), men derimot av rullestein som er slipt ned av havet gjennom mange millioner år.

Brufjell (193 moh)
Varden på toppen av Brufjell er godt synlig. Her får du en fantastisk utsikt utover Nordjøen, men det kan blåse ganske godt her oppe. For å komem til jettegrytene og – grottene går du retning havet og følger rød merking nedover fjellet. Det er ganske bratt mot slutten. De med høydeskrekk kan kanskje finne nedstigningen skummel. Det er boltet fast håndtak i fjellet, så hold deg fast, men husk å nyte naturen rundt deg. Det er spektakulært!

Daglig leder i Magma geopark, Pål Thjømøe på vei ned mot jettegrottene.

Enorme jettegrotter
Når man kommer helt ned mot Nordsjøen, dukker jettegrottene opp på rekke og rad i berget. Og de er større enn man skulle tro. Den aller dypeste er over 30 meter dyp. Disse grottene ble til under istiden for 20.000 år siden ved at bølger og is sakte, men sikkert, gravde seg inn i bergartene.

Dette er en opplevelsesrik tur, og et yndet område for geologer i både inn- og utland. Selv om det tar litt tid å kjøre fra Stavanger, er det verdt det. Her er naturen vill og rå, og man kan se hvordan naturkreftene har påvirker landskapet rundt oss.

På turen hadde vi med oss geolog og daglig leder i Magma geopark, Pål Thjømøe, som har all verdens kunnskap om bergarter og jettegrotter. Reportasje fra turen kommer i programmet UTE på TV Vest – som sendes hver onsdag fra kl. 17.30.

Imens kan du klikke deg inn på tvvest.no og se de andre UTE-programmene.

Kom deg ut og nyt naturen i førjuilstida!

Mari 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.