Skip to content

Skomakernibbå – frakkere enn Preikestolen!

Fotograf Ola Petter pleier høydeskrekken

Se bildene fra turen her!
Se UTE-reportasjen her!

Både Preikestolen og Kjerag-bolten har en sterk konkurrent når det gjelder å by på majestetisk utsikt og natur-turopplevelse. “Lillesøstera” heter Skomakernibbå, og ligger i Hjelmeland kommune i Ryfylke. Den er ikke så kjent, og nettopp det gjør også turen så fantastisk. Her slipper du å gå i kø. Og heisbaserte turister på høyhælte sko med Canon-kameraer dinglende rundt halsen er heller et sjeldent syn i disse trakter.

Denne spesielle fjellformasjonen har fått navnet sitt etter et gammelt sagn:

I Dalefjellet på Rennesøy, i nærheten av selve Rennesøy-hornet, er det en nibbe som heter Skomakernibbå. Det navnet kommer av at det en gang satt en skomaker her og skulle sy et par sko. Han hadde begått en grov ugjerning og var dømt fra livet. Men så skulle han få nåde for rett om han kunne sitte på nibben og sy et par sko ferdige. Nibben var flat oppå og akkurat stor nok til skomakerkrakken. Og mannen satte seg på krakken og ga seg til å arbeide på skoene. Men han hadde ikke store alburommet, og han måtte akte seg vel for å se ned, for gjorde han det, så hadde han Mastrafjorden under seg langt nede i dypet. Og alt gikk vel til han skulle slå inn siste pinnen i hælen. Da slapp han sylen,og idet han bøyde seg ned for å ta den opp, datt han utfor. Og da var det ute med ham. (Kilde: Sagn frå Rogaland. Utvalgt og gjenfortalt av: Hans Eyvind Næss)

Hvordan kommer man dit?
Det er en drøy times kjøring (pluss ferjetid) fra Stavanger til Hagali, hvor du kan parkere. Derfra går det godt merket sti østover opp mot Skomakernibbå.

Da UTE-teamet, Ola Petter og Mari,  var på Skomakernibbå denne uka, var vi sjeldent heldige med været. Blå himmel og sol er ikke hverdagskost på UTE-opptak. Og kanskje derfor var vi så lykkelige hele veien opp. For ikke å snakke om turlederen vår; ei kul friskusdame fra Erfjord som kaller seg “Vandrarpresten”. Som mor, bonde og prest, ser nemlig Ingebjørg Vik Laugland det som viktig å være med på å forvalte verdiene rundt oss og i oss. Og ta det med ro, det var ingen misjonsferd vi bega oss ut på. Det ble derimot en livlig, morsom og innholdsrik tur med kaffe på bål og hjemmelaget kjeks, og mye latter og sang.

Les mer om vandrarpresten her

Jeg kunne fortalt mye om denne turen, men den bør oppleves med personlige sanseinntrykk på egne bein. En ting er sikkert; Skomakernibbå er minst like spektakulær som den ihjelgåtte Preikestol-ruta. Underveis letta 7 vinterkledde ryper bak en stein, elgen lurte bak trærne (det er vi helt sikre på), og høstfargene blandet seg med frisk bris i håret. Neste uke skal vi redigere et par timers opptak ned til ca 10 minutter på TV. Vi skal prøve så godt vi kan å videreformidle den gode turopplevelsen vår gjennom fjernsynsruta, men aller helst ønsker vi å inspirere DEG til å hoppe i fjellskoene og oppleve Ryfylkenaturen på sitt beste. Husk: Høsten er den vakreste årstida i fjellet!

Vi sees i UTE på TV Vest – hver onsdag!
Se UTE-reportasjen på TV Vest her!

Se bildene fra turen her!

Leave a Reply

Your email address will not be published.