Skip to content

2.sidepike i RA og hummerfiske – god miks på en mandag!

Javel? i Rogalands avis 7.november 2011

Mandager er en aktiv dag for meg. Den starter med spinning på SiS sportssenter kl. 6.45. Det er ukristelig tidlig når klokka ringer, men alltid verdt det etterpå. Ingen vits i å sove bort blåmandagen. Så hva bringer ellers denne tåkete mandagen i november? Det fikk jeg i dag muligheten til å formidle på side 2 i Rogalands avis. Og her kommer et litt mer fyldig referat – med bilder fra båtturen i tåka. I dag forsto jeg virkelig hva værmelderne mener med “lokal tåke!”

Mandag er nemlig fast opptaksdag for UTE-magasinet på TV Vest. Så det bærer som regel rett ut på tur. Denne dagen sto hummerfiske på dagsplanen. Jeg og fotograf Ola Petter møtte opp ved kaia i Tananger kl. 9.00, og ble godt mottatt av to trivelige og drevne hummerfiskere. Se bilder fra turen her! De hadde aldri opplevd så rolig sjø som denne dagen (takk for DET, tenkte innlandskrabba Mari, da slipper vi å bli sjøsjuke i dag!) og vi hadde troen på ordtaket om at “bak skyene (les: totalt tett tåke), er himmelen alltid blå”. Og det var den i dag også. Jeg knipset nemlig et bilde av Ullandhaugtårnet da jeg kjørte hjem fra trening i 8-tida, og da kunne jeg så vidt skimte himmelen fra bilvinduet.

Ullandhaugtårnet bak tåka

Men dette ordtakets optimisme slo definitivt ikke til på havnivå denne dagen. Vi hadde håpet på å se vakre holmer og sole oss i glansen av glinsende vann, men dengang ei. Derimot ble det en dag med rikt dyreliv. Her kan nevnes sjenerte seler, matmeskende måker, kravlende krabber, markinfisert laks og hardtklypende hummer – havets svarte gull, når det kommer til gastronomisk nytelse. (Bill. merk. Brødskive og svart pulverkaffe til lunsj).

En gigahummer på over 2 kilo!

Vi fikk merke at livet som fisker er krevende – både fysisk og psykisk. Tidligere morgener, sene kvelder, og ombord på duppende fiskebåter; en evig konkurranse  om å få flest hummer i teinene – og gjemme dem godt slik at ingen frekke tyver kommer og stjeler dem. (Fangsten holdes nemlig levende helt til fredag, da de selges til helgekosende rogalendinger.)

En spennende tur. Jeg fikk lære meg å sette strikker på klørne til hummeren, og kom unna med alle fingre i behold! Vi har godt over to timer med råopptak fra fisketuren, som varte i sju gode timer. Dette skal klippes ned til et magasin på ca 10 minutter, som du vil få se på TV Vest på 2,5 uker. UTE sendes hver onsdag fra kl. 17.30.

TV Vest: Se UTE-reportasjen fra hummerfisket!

I mens kan du jo ta en titt på bildene fra turen i dag.  Klikk her!

Vi sees!

UTE-teamet: Ola Petter Steinsland og Mari Wedum

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.