Skip to content

4444 trappetrim

Flørlig-trappene: 444 trinn igjen...

Den vesle bygda Flørli (eller Fløyrli) ligger langs sørsiden av Lysefjorden og består av 13 bolighus. Mye av bebyggelsen i Flørli ble etablert samtidig med byggingen av Flørli kraftstasjon rundt 1913 til 1918. I dag er stedet fraflyttet som en følge av nytt kraftverk som ble bygget inne i fjellet i 1999. De som tidligere bodde på stedet var kraftverksarbeidere i Flørli kraftverk.

Mari på trappetrimming i Flørli
Flørli-trappa langs rørgaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Langs rørgaten til den gamle kraftstasjonen, finner du det som blir regnet som verdens lengste tretrapp – med hele 4444 trappetrinn. De små trestegene er ofte særdeles glatte, og det er tidvis ekstremt bratt. Men å svette seg til toppen av trappa gir ei god kondisjons-og styrketreningsøkt – og belønnes med fantastisk utsikt over Lysefjorden. Det er også mulig å legge opp trappetrimmen med flere rundturer på veier og stier merket med turistforenings-T’en.

Fotograf Ola Petter langs rørgaten i Flørli

Jeg har gått trappene i Flørli en gang tidligere, da jeg var på tur med studentavisa Hugin (Universitetet i Stavanger i 2005). I dag var jeg på tur med fotograf Ola Petter i TV Vest, min makker i høstens UTE-magasin. Vi besøkte én av to innbyggere i bygda, nemlig Frode Kallelid, som flyttet tilbake til det vesle stedet i vår – etter 23 år i USA. Han har store planer for den gamle kraftstasjonen. Her kan nevnes Aquevit…! Ole Madsen fra Lysefjorden Utvikling var med for å fortelle oss om restaureringsplanene for trappene og kraftanlegget.

Reportasje i Strandbuen: Frodes planer for den gamle kraftstasjonen

Vi fikk dessuten en omvisning i alle husene i bygda, og avsluttet dagen med å svette oss opp de 4444 trinnene. Vil du lære mer om Flørli, og være med på glatt trappetrinn, kan du se mer om det i UTE – som sendes hver onsdag på TV Vest. Flørli- reportasjen kommer om ca 2 uker. I mellomtiden kan jeg absolutt anbefale en tur til den vesle kraftbygda i Lysefjorden. Og husk selvfølgelig å se på TV Vest – hver ukedag fra kl. 17.30 – og på tvvest.no

God tur! 🙂

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.